Deze zomer las ik verschillende boeken over ‘tijd’. Dit is het eerste blog, over een boek van een Amerikaanse dominee. Hij analyseert het jachtige en snelle leven van de gemiddelde Amerikaan, en van hemzelf. En hij zoekt naar manieren om daarmee te stoppen, en zo juist als gelovige in en volgeling van Jezus te leven.

Dat doet hij scherp, concreet en praktisch. Maar ook zo dat ‘vertragen’ een nieuwe wedstrijd wordt. Eerder voedt Comer het besef van vallen en opstaan. Het doel – meer tijd, aandacht en energie besteden aan het leven als volgeling van Jezus, dat is volstrekt duideijk.

Wat mij opviel tijdens het lezen:

“Liefde, vreugde en vrede vormen de kern van alles wat Jezus wil kweken in de akker van je leven. En alle drie zijn ze onverenigbaar met haast.”

“In Amerika zitten we nu op een gemiddelde van ongeveer zeven uur slaap per nacht. Dat is tweeëneenhalf uur minder slaap dan een eeuw geleden. (…) De gemiddelde Amerikaan werkt per jaar bijna vier weken meer dan hij in 1979 deed.”

“Ik geloof dat het verstandig om een gezonde achterdocht te koesteren jegens technologie. (…) Wat eruitziet als vooruitgang, is vaak achteruitgang met een agenda. Anderen worden rijk; jij raakt afgeleid en verslaafd.”

“Een superdruk, jachtig en snel leven is het nieuwe normaal in de westerse wereld, en dat is een schadelijke ontwikkeling. (…) Haast is de doodsteek voor relaties. Liefde kost tijd, en haast heeft geentijd. Het is de doodsteek voor dankbaarheid, waardering, en vreugde. Mensen die haast hebben, nemen niet de tijd om te genieten van het moment.”

“De oplossing is vertragen en je leven vereenvoudigen rondom de dingen die echt belangrijk zijn. (…) Waar je heel weinig over hoort – binnen en buiten de kerk – is over het accepteren van je beperkingen.”

“Een ding dat we in de kerk in het Westen uit het oog verloren zijn, denk ik, is dat de weg van Jezus echt een weg is, een manier van leven. (…) Het is een manier van leven, gebaseerd op Jezus zelf. Een levensstijl.”

“Vier gebruiken om je leven te onthaasten. (…)

1.Stilte en afzondering. (…) In stilste en afzondering komt onze ziel eindelijk thuis. (…) Het is zo eenvoudig: gewoon elke dag even de tijd nemen om alleen te zijn met God, in de stilte. (…) 

2. Sabbat. (…) De sabbat is heel eenvoudig een dag om te stoppen, stoppen met werken, stoppen met begeren, stoppen met je zorgen maken, gewoon stoppen. (…) De sabbat is een hele dag die apart gezet wordt om Gods voorbeeld te volgen: stoppen en genieten. (…) 

3. Eenvoud. (…) De Franse socioloog Jean Baudrillard zegt dat materialisme in de westerse wereld het nieuwe, dominante systeem is om betekenis te geven aan het leven. Hij betoogt dat het culturele christendom niet is vervangen door atheïsme, maar door winkelen. (…) In plaats van geld uit te geven om tijd te krijgen, kozen we het omgekeerde: we besteedden tijd om geld te krijgen. (…) 

4. Vertragen. (…) Ideeën waardoor je je levenstempo kunt vertragen: (…) houd je aan de maximumsnelheid (…), kom tien minuten te vroeg voor een afspraak (…), maak van je smartphone een dumbphone (…), zet je mobiel ’s morgens pas aan na je stille tijd (…), zet geen e-mail op je telefoon (…), loop langzamer (…), ga er regelmatig een dag alleen op uit  voor stilte en afzondering (…), ga zo mogelijk lang op vakantie (…).”

Plaats een reactie